Etiopia Yirgacheffe - kawa świeżo palona
  • Etiopia Yirgacheffe - kawa świeżo palona

ETIOPIA YIRGACHEFFE - Kawa ziarnista - Arabica 100%

Opakowanie keyboard_arrow_down
Sposób mielenia keyboard_arrow_down
Quantity

PLN35.00
Kategoria

Single (kawy jednorodne)

Moc
Kwasowość
Sposób palenia

Jasno palona

Kontynent pochodzenia

Afryka

Etiopia to kolebka kawy - to tutaj arabika rosła niegdyś w stanie dzikim, a niezwykłe właściwości czerwonych owoców kawowca odkryto w etiopskim rejonie Kaffa. Do dziś można tu spotkać swobodnie rosnące kawowe drzewa, a napój z ich ziaren jest ciężki i winny. 

Charakterystyka kawy:

Drzewka kawy uprawia się tu na wszelkie sposoby: od dzikich drzew
w lasach, prymitywnych poletek, aż po wielkie plantacje - stąd ziarna kawy etiopskiej mają bardzo zróżnicowany smak i jakość. Na wielką różnorodność smaków mają też wpływ różne rodzaje obróbki - kawa jest obrabiana na sucho, płukana, albo suszona na słońcu nawet jeszcze na drzewach.

Najwybitniejsza etiopska kawa pochodzi z regionu Yirgacheffe.

12 Items

Data sheet

Kategoria
Single (kawy jednorodne)
Moc
1
Kwasowość
4
Sposób palenia
Jasno palona
Kraj pochodzenia
Etiopia
Kontynent pochodzenia
Afryka