Single (kawy jednorodne)
Średnio palona
Ameryka Północna
Arabika z Ugandy w smaku i charakterze przypomina kawy z Indonezji. Wyróżnia się zdecydowanym, wyrazistym aromatem, subtelną kwasowością i jedwabistym smakiem z wyraźnymi nutami czekolady oraz rodzynek, melona i limonki.
W Ugandzie kawowce uprawiane są we wschodniej części, w rejonie o nazwie Bugisu, przy granicy z Kenią na zboczach wygasłego wulkanu Mount Elgon, obejmującego pięć głównych szczytów. To tam, na wysokości między 1600m, a 1900 m znajdują się niewielkie gospodarstwa rolne. Idealny klimat w połączeniu z bardzo żyzną, powulkaniczną glebą dają owoce w postaci jedynych w swoim rodzaju ziaren kawy. Ziarna te, co również dość rzadko spotykane, przetwarzane są po zebraniu metodą na sucho. Kawa została nazwana na cześć plemienia Bugisu zamieszkującego tamte tereny.
Arabica w Ugandzie jest uprawiana na dużą skalę stosunkowo od niedawna. Dotychczas kraj ten słynął z uprawy Robusty. Bugisu jest najbardziej znaną i cenioną kawą z Ugandy.