Single (kawy jednorodne)
Średnio palona
Afryka
Etiopia to kolebka kawy - to tutaj arabika rosła niegdyś w stanie dzikim, a niezwykłe właściwości czerwonych owoców kawowca odkryto w etiopskim rejonie Kaffa. Do dziś można tu spotkać swobodnie rosnące kawowe drzewa, a napój z ich ziaren jest ciężki i winny. Charakterystyka kawy:Drzewka kawy uprawia się tu na wszelkie sposoby: od dzikich drzew w lasach, prymitywnych poletek po wielkie plantacje - stąd ziarna kawy etiopskiej mają bardzo zróżnicowany smak i jakość. Na wielką różnorodność smaków mają też wpływ różne rodzaje obróbki - kawa jest obrabiana na sucho, płukana, albo suszona na słońcu nawet jeszcze na drzewach.
Najpopularniejsze rejony gdzie zakłada się uprawy to Sidamo (centralna część kraju), Djimmah (dzika kawa rośnie tu powyżej 1200 m .n.p.m), i Yirgacheffe (najwybitniejsza etiopska kawa).