Single (kawy jednorodne)
Średnio palona
Ameryka Południowa
Aż 98% peruwiańskiej kawy uprawianych jest na terenach zalesionych, a większość gospodarstw należy do drobnych rolników, dlatego duża część peruwiańskiej kawy sprzedawana jest jako produkt organiczny.Charakterystyka kawy:
Kawa uprawiana jest tutaj na dużych wysokościach stąd w nazwie znajduje się skrót SHB (ang. ”Strictly Hard Bean” - wyłącznie twarde ziarno). Pochodzi z plantacji położonych na wysokości ponad 1350 m n.p.m. co czyni ją wyjątkowo odporną na różne zagrożenia roślinne. Kawa po zbiorach poddawana jest obróbce metodą na mokro. Po usunięciu wierzchniej części wisienki kawowca, samo ziarno suszy się na specjalnych leżakach tak, żeby schnące ziarno miało z każdej strony dostęp do powietrza.
Peruwiańska kawa charakteryzuje się nutami cytrusowymi z domieszką ciemnej czekolady i orzechowym posmakiem. Jest doskonale zbalansowana, o przyjemnej cytrusowej kwasowości.