Single (kawy jednorodne)
Ciemno palona
Afryka
Etiopia to kolebka kawy - to tutaj arabika rosła niegdyś w stanie dzikim, a niezwykłe właściwości czerwonych owoców kawowca odkryto w etiopskim rejonie Kaffa. Do dziś można tu spotkać swobodnie rosnące kawowe drzewa, a napój z ich ziaren jest ciężki i winny. Charakterystyka kawy: Drzewka kawy uprawia się tu na wszelkie sposoby: od dzikich drzew w lasach, prymitywnych poletek po wielkie plantacje - stąd ziarna kawy etiopskiej mają bardzo zróżnicowany smak i jakość. Na wielką różnorodność smaków mają też wpływ różne rodzaje obróbki - kawa jest obrabiana na sucho, płukana, albo suszona na słońcu nawet jeszcze na drzewach.Najpopularniejsze rejony gdzie zakłada się uprawy to m.in. Djimmah - dzika kawa rośnie tu powyżej 1200 m .n.p.m.