Robusta, jedna z najlepszych kaw, rośnie na niższych wysokościach niż arabika (400-600 m n.p.m.), jest odporniejsza na suszę i choroby, ale bardziej wrażliwa na mróz. Charakteryzuje się łagodną kwasowością i ostrzejszym aromatem. Zawiera znacznie więcej kofeiny niż arabika i ma mocny napar z nutą kwasowości oraz lekką goryczką. Oznaczenie AA oznacza wysoką jakość ziaren, co czyni ją popularną do espresso i mocnych mieszanek kaw.
Wybierz wariant produktu:
Poszczególne warianty mogą różnić się ceną
Obowiązkowe pola oznaczone są symbolem - *
Kod produktu: ROB-IND-CHE-AA-1-250
Cechy produktu
Kawa
Opis
Jedna z najlepszych kaw w tym gatunku. Robusta rośnie na równinach i na niższych wysokościach (400-600 m n.p.m.), niż arabika. Jest bardziej wytrzymała na suszę i choroby, jednak bardziej podatna na przemarznięcia.
To wyśmienita kawa odznaczająca się łagodną kwasowością oraz charakterystycznym, ostrzejszym aromatem. Główne różnice między robustą i arabiką polegają na tym, iż robusta zawiera dwa razy więcej kofeiny, niż arabika. Ponadto robusta charakteryzuje się mocnym naparem z nutą kwasowości i lekką goryczką o ostrym, pikantnym smaku. W związku z tym bardzo często wykorzystywana jest do komponowania mocniejszych mieszanek kaw. Doskonale nadaje się do sporządzenia mocnego porannego espresso.
Oznaczenie AA, podobnie jak w przypadku arabik oznacza bardzo dobrej jakości ziarna.
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.