Speciality
Średnio palona
Ameryka Środkowa
Boquete to małe miasteczko, które obejmuje tereny zachodniej Panamy. Dzięki nadmorskiej wysokości jego klimat jest chłodniejszy, co sprawia, że kawa dojrzewa wolniej. Nie bez powodu jest więc uważana za jedną z najlepszych na świecie. Charakterystyka kawy:Popiół wulkaniczny wzbogaca glebę składnikami mineralnymi i odżywczymi. O wysokiej jakości kawy świadczy tytuł: SHG (Strictly High Grown) który oznacza, że jest uprawiana na wysokości powyżej 1300m n.p.m., powoli dojrzewa, a jej smak jest pełniejszy. Zielone ziarna są sortowane ręcznie. Podczas tego procesu usuwane są wadliwe ziarna i ciała obce. Kawa Panama SHG Boquete jest przetwarzana metodą na mokro. Po żniwach rolnicy wlewają całe owoce do zbiornika wodnego, gdzie są one myte, a następnie dojrzałe owoce zostają oddzielone od niedojrzałych lub uszkodzonych. Następnie owoce zostają obrane w specjalnych maszynach i wędrują do zbiorników fermentacyjnych. W ciągu 36 godzin trwa fermentacja, a tym samym naturalnym procesem chemicznym owoce pozbawione są od lepkich warstw i opakowań pergaminowych. Wreszcie ziarna są suszone, ostrożnie sortowane i pakowane.
Kawa z Panamy znana jest ze swej łagodności, lekkiej mocy i wspaniałej równowagi. Najwyższej jakości ziarna mają swój wyraźny charakter i dobry smak. Najlepsze ziarna uprawia się na północy kraju oraz po stronie otwartej na Pacyfik.
Wyróżniającą się kawę produkuje okręg Boquete w prowincji Chiriqui.