Single (kawy jednorodne)
Jasno palona
Ameryka Południowa
Plantację kawy Yellow Bourbon wyróżnia unikatowy mikroklimat, ale też wyjątkowo wysokie położenie jak na warunki brazylijskie.Charakterystyka kawy:Zlokalizowana jest na wysokości od 1050 - 1150m n.p.m., a jej znaczna część to naturalne dzikie lasy. Wisienki kawy zbierane są z krzaków obrabiane metodą pulped natural polegającą na obraniu z wierzchniej warstwy i wysuszeniu na słońcu, podczas ekspozycji na specjalnych przewiewnych leżakach. Metoda pulped natural nadaje kawie czystszego smaku o lżejszych nutach owoców i kwiatów. Smak kawy jest bardziej złożony. Cały proces przygotowania kawy odbywa się na plantacji.
Odmiana arabiki Yellow Bourbon to żółty kolor dojrzałych wisienek i słodszy smak. Kawa ta zyskała swoją popularność właśnie z powodu słodyczy i delikatności. Bourbon to lekka kwasowość, która doskonale podkreśla podstawowe nuty smakowe. Cechy charakterystyczne to również wyrównany bukiet i gładki smak.
Dominują nuty pomarańczy i lekkie nuty kakao, na późniejszym etapie rozwija nuty czekolady i migdałów, jednocześnie nie zatracając posmaku pomarańczy. Wypalenie na średnio, wydaje się najlepiej balansować bogaty i złożony smak kawy. Jest często szczególnie ceniona przez przygotowujących kawę metodami alternatywnymi
Brazylia Yellow Bourbon to odmiana rzadka i pożądana przez amatorów kawy na całym świecie.