UGANDA BUGISU - Kawa ziarnista - Arabica 100%

Opakowanie keyboard_arrow_down
Sposób mielenia keyboard_arrow_down
Quantity

PLN34.00
Kategoria

Single (kawy jednorodne)

Moc
Kwasowość
Sposób palenia

Średnio palona

Kontynent pochodzenia

Ameryka Północna

Arabika z Ugandy w smaku i charakterze przypomina kawy z Indonezji. Wyróżnia się zdecydowanym, wyrazistym aromatem, subtelną kwasowością i jedwabistym smakiem z wyraźnymi nutami czekolady oraz rodzynek, melona i limonki.

W Ugandzie kawowce uprawiane są  we wschodniej części, w rejonie o nazwie Bugisu, przy granicy z Kenią na zboczach wygasłego wulkanu Mount Elgon, obejmującego pięć głównych szczytów. To tam,  na wysokości między 1600m, a 1900 m znajdują się niewielkie gospodarstwa rolne. Idealny klimat w połączeniu z bardzo żyzną, powulkaniczną glebą dają owoce w postaci jedynych w swoim rodzaju ziaren kawy. Ziarna te, co również dość rzadko spotykane, przetwarzane są po zebraniu metodą na sucho. Kawa została nazwana na cześć plemienia Bugisu zamieszkującego tamte tereny.
 

Arabica w Ugandzie jest uprawiana na dużą skalę stosunkowo od niedawna. Dotychczas kraj ten słynął z uprawy Robusty.

Bugisu jest najbardziej znaną  i cenioną kawą z Ugandy.

 

25 Items

Data sheet

Kategoria
Single (kawy jednorodne)
Moc
4
Kwasowość
3
Sposób palenia
Średnio palona
Kraj pochodzenia
Cuba
Kontynent pochodzenia
Ameryka Północna