Indie Cherry AA - Kawa świeżo palona
  • Indie Cherry AA - Kawa świeżo palona
  • Indie Cherry AA - zielone ziarno
  • Indie Cherry AA - wypalone ziarno

INDIE CHERRY AA - Kawa ziarnista - Robusta

Opakowanie keyboard_arrow_down
Sposób mielenia keyboard_arrow_down
Quantity

PLN20.00
Kategoria

Single (kawy jednorodne)

Moc
Kwasowość
Sposób palenia

Ciemno palona

Kontynent pochodzenia

Azja

Jedna z najlepszych kaw w tym gatunku. Robusta rośnie na równinach i na niższych wysokościach (400-600 m n.p.m.) niż arabika. Jest bardziej wytrzymała na suszę i choroby, jednak bardziej podatna na przemarznięcia. 

Charakterystyka kawy:

To wyśmienita kawa odznaczająca się łagodną kwasowością oraz charakterystycznym, ostrzejszym aromatem. Główne różnice między robustą i arabiką polegają na tym, iż robusta zawiera dwa razy więcej kofeiny niż arabika. Ponad to robusta charakteryzuje się mocnym naparem z nutą kwasowości i lekką goryczką o ostrym pikantnym smaku.  W związku z tym bardzo często wykorzystywana jest do komponowania mocniejszych mieszanek kaw.

Doskonale nadaje się do sporządzenia mocnego porannego espresso w ekspresie ciśnieniowym. 

Oznaczenie AApodobnie jak w przypadku arabik, oznacza bardzo dobrej jakości ziarna. 

19 Items

Data sheet

Kategoria
Single (kawy jednorodne)
Moc
5
Kwasowość
1
Sposób palenia
Ciemno palona
Kraj pochodzenia
Indie
Kontynent pochodzenia
Azja