Single (kawy jednorodne)
Ciemno palona
Azja
Jedna z najlepszych kaw w tym gatunku. Robusta rośnie na równinach i na niższych wysokościach (400-600 m n.p.m.) niż arabika. Jest bardziej wytrzymała na suszę i choroby, jednak bardziej podatna na przemarznięcia. Charakterystyka kawy:
To wyśmienita kawa odznaczająca się łagodną kwasowością oraz charakterystycznym, ostrzejszym aromatem. Główne różnice między robustą i arabiką polegają na tym, iż robusta zawiera dwa razy więcej kofeiny niż arabika. Ponad to robusta charakteryzuje się mocnym naparem z nutą kwasowości i lekką goryczką o ostrym pikantnym smaku. W związku z tym bardzo często wykorzystywana jest do komponowania mocniejszych mieszanek kaw.
Doskonale nadaje się do sporządzenia mocnego porannego espresso w ekspresie ciśnieniowym.
Oznaczenie AA, podobnie jak w przypadku arabik, oznacza bardzo dobrej jakości ziarna.