FAQ - NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA

Poniżej przedstawiamy odpowiedzi na pytania, które mogą się pojawić podczas przygotowywania kawy różnymi metodami.
Oto najczęstsze z nich:

 

1.             Jaka jest najlepsza temperatura do zaparzenia kawy?

 

Optymalną temperaturą wody do przygotowania kawy jest przedział od 92 - 96°C. 
Dla alternatywnych metod parzenia, m.in we French Pressie, można doprowadzić wodę
do wrzenia, a następnie pozostawić na 3-5 minut do wystygnięcia.
Po tym czasie woda uzyska idealną temperaturę do przygotowania kawy.




2.             Czy woda jest istotna w procesie parzenia kawy?

 

Kawa składa się w 98% z wody. Im wyższa jakość wody, tym wyższa jakość uzyskanego naparu. Woda z kranu, która dobrze smakuje w temperaturze pokojowej, będzie dobrą wodą
do przygotowania kawy.




3.             Jakość gotowego naparu zależy od następujących czynników:


·      ilości czasu, który upłynął od wypalenia ziaren kawy;
·      ilości czasu, który upłynął od zmielenia ziarna;
·      czystości akcesoriów, w których kawa jest przygotowywana;
·      jakości ziarna kawy;
·      jakości wody.

 

4.             Jak prawidłowo przechowywać kawę?

Dla utrzymania smaku i aromatu kawy należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu do 6 miesięcy od jej wypalenia. Dla zachowania najwyższej jakości kawy najlepiej jest wypić ją w ciągu 2 tygodni od wypalenia.

 

5.             Czy można pić kawę zaraz po jej wypaleniu?

 

Zanim gotowa i opakowana kawa trafi do sprzedaży palarnie wypalają zielone ziarna w specjalnie przystosowanym do tego celu piecu, a następnie pozwalają ziarnom “leżakować”,
gdyż po zakończeniu wypalania ziaren rozpoczyna się wydzielanie dwutlenku węgla. 
Proces pozbywania się CO² nazywany jest odgazowaniem ziaren kawy i może trwać ok. 3-4 dni. 
Z tego powodu nie zaleca się spożywania kawy zaraz po jej wypaleniu. 
Podczas procesu odgazowania ziaren kawy, dwutlenek węgla jest zastępowany tlenem (w tzw. procesie utleniania ziaren kawy), wchodząc w reakcję z olejkami eterycznymi, które odpowiadają za ich wyjątkowy smak.

 

6.             Czy mogę mieć pewność, że kupuję naprawdę świeżą kawę?

 

Jeżeli chcemy kupić naprawdę świeżą kawę, wybierajmy te sklepy, który mają własną palarnię
 i często oferują najświeższą kawę wypaloną jeszcze tego samego dnia.

Większość dobrych sklepów dba o świeżość kawy - można to łatwo sprawdzić, gdyż takie informacje są zawsze podawane na opakowaniach kawy bądź na stronie z opisem produktu. Nasza Palarnia wypala ziarna zazwyczaj tuż przed ich wysyłką do klienta.

 

7.             Jaką kawę kupować - mieloną czy nie mieloną?

 

Aby uzyskać najlepszy napar zaleca się mielenie kawy tuż przed jej zaparzeniem. Kawa mielona utrzymuje świeżość od kilku godzin do maksymalnie jednego dnia od zmielenia nawet, jeśli będzie przechowywana w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Istotna jest także grubość zmielonego ziarna. Należy wybierać grubość mielenia odpowiednią do metody, jaką będziemy parzyć kawę. Grubość mielenia ziarna do tradycyjnego parzenia znacznie różni się od grubości zmielonego ziarna do przygotowywania metodami alternatywnymi.

 

8.             Czym różni się Arabica od Robusty?

Arabica i Robusta to dwie różne odmiany kawy uprawianej komercyjnie. 

Fakt, iż Robusta ma około dwa razy więcej kofeiny niż Arabika może być czynnikiem decydującym dla niektórych osób przy wyborze kawy, w szczególności pod espresso. 

Różnice pomiędzy tymi dwoma gatunkami dotyczą przede wszystkim smaku ziaren
oraz warunków, w jakich są uprawiane. Każdy z nich ma swoje unikalne cechy w tym smak, twardość, zawartość kofeiny oraz cel, dla którego są uprawiane. 

 

9.             Ile zmielonej kawy potrzebuję do przygotowania naparu?

7g zmielonej kawy (ok. 2 łyżeczki) na 125 ml wody (filiżanka). Dla uzyskania nieco mocniejszego naparu będzie to 14g, czyli 4 łyżeczki mielonej kawy.