Single (kawy jednorodne)
Średnio palona
Australia i Oceania
Większość kawy z Papui Nowej Gwinei pochodzi z małych, tradycyjnych gospodarstw..wiele z nich zajmuje leśne polany czasem tak głęboko schowane, że praktycznie niedostępne.Ziarna arabiki uprawia się tu wyłącznie na dużej wysokości, której tutejsza kawa zawdzięcza swoją jakość.Sekret smaku arabiki z Papui kryje się w procesie mycia zielonych ziaren, polegającym na pozostawieniu ich w kąpieli wodnej na 24 godziny. Następnie ziarna są suszone na słońcu i kolejny raz poddawane selekcji oraz ręcznemu sortowaniu, by ostatecznie trafić do jutowych worków.Większość tradycyjnie uprawianych ziaren jest organiczna. Transport nawozów i pestycydów byłby niezwykle kosztowny i kłopotliwy na terenach położonych wysoko.Kawa o łagodnym smaku i intensywnym aromacie i wyraźnie orzechowym posmaku.Ciekawostka:Do Papui Nowej Gwinei ziarna kawy przywędrowały z Jamajki, stąd ich smak zbliżony do znanej i cenionej na całym świecie Jamajki Blue Moutain.