Dominikana Barahona AA - kawa świeżo palona
  • Dominikana Barahona AA - kawa świeżo palona

DOMINIKANA Barahona AA

Opakowanie keyboard_arrow_down
Sposób mielenia keyboard_arrow_down
Ilość

42,00 zł
Kategoria

Speciality

Moc
Kwasowość
Sposób palenia

Średnio palona

Kontynent pochodzenia

Ameryka Północna

Kawa z regionu Barahona uważana jest za najlepszą kawę z Dominikany. Barahona to południowo-zachodnia prowincja Republiki Dominikany położonej na Morzu Karaibskim. Obszar ten charakteryzuje się cechami podobnymi do Jamajki Blue Mountain. Ma podobne warunki klimatyczne, usytuowanie wyspiarskie i zbliżoną szerokość geograficzną.

Charakterystyka kawy:

Umiarkowane temperatury powodują wydłużenie dojrzewania owoców kawowca, które uprawiane są zwykle w cieniu drzew Inga, cedru, awokado i palmy. Dzięki temu ziarna kawy osiągają większą koncentrację naturalnych cukrów i szczególny profil smakowy. Uprawy kawy Barahona nie są nawożone, nie stosuje się też żadnych herbicydów. Występują tu głównie dosyć małe gospodarstwa, a wiele z nich to farmy organiczne. 

Kawa uprawiana jest na stokach gór ciągnących się środkiem wyspy ze wschodu na zachód, ręcznie zbierana (zbiory są niewielkie), obrabiana na mokro. Odmiana Barahona jest łagodna, zrównoważona, pełna mocy z dobrą kwasowością 

i miłym zapachem. Daje napar o bardzo bogatym smaku i przyjemnej słodyczy, z nutami czekolady i słodkich przypraw. 

Doskonała do każdej metody parzenia.

Na uwagę zasługuje fakt, iż jej kwasowość jest tak dobrze zbalansowana, że niemalże niewyczuwalna. 

46 Przedmioty

Opis

Kategoria
Speciality
Moc
1
Kwasowość
1
Sposób palenia
Średnio palona
Kraj pochodzenia
Dominikana
Kontynent pochodzenia
Ameryka Północna