Single (kawy jednorodne)
Średnio palona
Ameryka Środkowa
Jeden z najlepszych na świecie regionów produkcji kawy. Większość produkcji pochodzi z południa kraju, gdzie na zboczach wulkanicznych gór Sierra Madre panują idealne warunki do uprawy wysokogatunkowej arabiki. Charakterystyka kawy:Pochodząca z dużych wysokości kawa jest pełna życia, jej ziarna dojrzewają wolniej i są o wiele twardsze, niż ziarna kaw uprawianych na niższych wysokościach, dzięki czemu zwiększa się w nich zawartość naturalnych cukrów, a smak staje się bardziej słodki i intensywny.
Ziarna zbierane są ręcznie, poddawane obróbce „na mokro” - myte w krystalicznie czystej wodzie, a następnie suszone na słońcu dzięki czemu odznaczają się pełną mocą i wyważoną kwasowością. Charakteryzuje się zbalansowanym, czystym i słodkim smakiem. Zawiera delikatny posmak karmelu, wyczuwalną, jabłkową kwaskowatość i aksamitne nuty ciemnej czekolady.
To wszystko sprawia, że Gwatemala SHB jest tak pożądana przez koneserów i znawców kawy na całym świecie.