Zamówienie za więcej niż 199,00 zł - Otrzymujesz darmową dostawę
polski
polski
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Witamy w świecie najlepszej kawy!

Jeśli chcesz spróbować prawdziwej kawy prosto z palarni, trafiłeś idealnie! Kawowa Fabryka to łódzka palarnia z wieloletnią tradycją, gdzie ziarna są starannie wybierane i palone metodą rzemieślniczą. Oferujemy szeroki wachlarz kaw o różnych profilach smakowych i personalizację zamówień. Dbamy o jakość, środowisko i wspieramy małych rolników. Przekonaj się, jak wyjątkowa może być kawa z palarni!

  • dodano: 18-07-2024
  • w kategorii Kawa
Witamy w świecie najlepszej kawy!

Skoro tu jesteś, to pewnie postanowiłeś spróbować prawdziwej kawy prosto z Palarni. Świetnie trafiłeś! Kawowa Fabryka to łódzka palarnia kawy z wieloletnią tradycją. Na kawie znamy się jak mało kto i potrafimy też dobrze doradzić.

 

Pewnie zastanawiasz się czym właściwie różni się taka kawa z Palarni od tej marketowej?

Fajnie, że pytasz..

 

Kawa palona metodą rzemieślniczą to temat, który zyskuje coraz to większą popularność. Musisz wiedzieć, że taka kawa różni się od tej marketowej na wielu poziomach. Oto kilka kluczowych różnic:

1. Jakość ziaren

Rzemieślnicze palarnie zazwyczaj wybierają najwyższej jakości ziarna kawy z małych ekologicznych farm. Ziarna są starannie selekcjonowane, ma to bezpośredni wpływ na jakość i smak naparu.

Jako producenci kawy - do jakości ziarna przykładamy szczególną uwagę. Dlatego od lat współpracujemy z jednym z największych dystrybutorów zielonej kawy na rynek europejski, zapewniając tym samym naszym Klientom kawę bardzo powtarzalną co do jakości i profilu smakowego danego gatunku.

2. Proces palenia

W rzemieślniczych palarniach kawy proces palenia jest bardziej kontrolowany i dostosowany do specyficznych cech każdego ziarenka. Używa się do tego mniejszych pieców, co pozwala na precyzyjne kontrolowanie temperatury i czasu palenia.

W Palarni Kawy Kawowa Fabryka na co dzień wypalamy około 20 rodzajów zielonego ziarna. Każdy z nich różni się regionem pochodzenia np.: Brazylia, Kolumbia, czy Meksyk, a każdy rodzaj ziarna wypala się inaczej..

podczas gdy Brazylia Santos wypalana jest temperaturze 200-210°C przez około 20 minut na wolnym ogniu, to już na przykład Indie Monsooned Malabar potrzebują zdecydowanie niższej temperatury i krótszego czasu palenia.

3. Zróżnicowanie smaków

Palarnie oferują szeroki wachlarz kaw o różnych profilach smakowych. Możesz spróbować kaw z różnych regionów, o różnych nutach smakowych takich, jak owoce, czekolada, orzechy czy przyprawy rodem z Indii.

Nasza Palarnia ma w swojej ofercie ponad 20 rodzajów kaw, w tym takie perełki jak Dominikana Barahona – kawa z niemalże zerową kwasowością, czy Nikaragua Maragogype. Ziarna tego gatunku naprawdę robią wrażenie! – właśnie ze względu na ich wielkość – nazywane są ziarnami słoniowymi.

4. Personalizacja

W wielu palarniach możesz zamówić kawę paloną na zamówienie, dostosowana do twoich preferencji smakowych. Możesz wybrać rodzaj kawy z uwzględnieniem stopnia jej wypalenia, typu ziaren czy sposobu zmielenia.

Kawowa Fabryka również oferuje ziarna kawy z opcja personalizacji. Możemy wypalić kawę specjalnie dla Ciebie, Twojej firmy, czy jako prezent dla Pracowników – z logotypem firmy. To także świetny pomysł na prezent!

5. Etyka i ochrona środowiska

Rzemieślnicze palarnie często dbają o źródła swojej kawy wspierając małych rolników i dbając o zrównoważony rozwój, a przy tym mają na uwadze ochronę środowiska.

Łódzka Palarnia Kawy Kawowa Fabryka wspiera rodzimych importerów zielonej kawy. Wspieramy także handel Fair Trade – międzynarodowy ruch społeczny dążący do poprawy warunków życia małych plantatorów z odległych zakątków.

 

Tak! Jesteśmy eko! Dbamy o środowisko!

  • worki jutowe pozostałe po transporcie ziaren kawy wykorzystujemy jako element designu lub urozmaicenia naszych wyjątkowych kawowych prezentów
  • łuska kawy powstała w procesie palenia zielonych ziaren kawowca trafia do miłośników rękodzieła – służy do produkcji mebli (zwłaszcza blatów stołów), jest elementem prac z wykorzystaniem decoupage’u – jednej z technik zdobienia
  • "ciasteczka” powstałe z ubijania i parzenia kawy – są doskonałym naturalnym nawozem dla wszystkich miłośników pięknych roślin i ogrodów.