Single (kawy jednorodne)
Średnio palona
Ameryka Północna
Jedna z najlepiej ocenianych kaw na świecie..Najlepsza kubańska kawa, której nazwa odnosi się bardziej do jakości, niż do regionu pochodzenia.Uprawiana w centralnej i wschodniej części wyspy kawa ma czysty smak i średnią moc.Ma także zdecydowanie mniej kwasowości z uwagi na fakt, iż rośnie na terenach niżej położonych.
Większość ziaren kawy pochodzi z mniejszych plantacji kładących szczególnie wysoki nacisk na odpowiednią jakość ziarna. Zbiory odbywają się między lipcem, a lutym. Kawa pozyskiwana jest metodą na mokro. Posiada czysty profil smakowy i niską kwasowość.
Kawa palona jest średnio, posiada pełne body. W smaku wyczuwalne są nuty pieprzu, przypraw, karmelu i orzecha, natomiast w aromacie wyczuwa się dym, kakao, tytoń i czekoladę.
Ciekawostka: Kawa Cuba Serrano Superior rośnie w pobliżu plantacji tytoniu. Wyróżnia się charakterystycznym czekoladowo - dymnym aromatem, który przeniesie Was do egzotycznych, kubańskich zakątków..