Etiopia Dijmmah - kawa świeżo palona
  • Etiopia Dijmmah - kawa świeżo palona

ETIOPIA Dijmmah

Opakowanie keyboard_arrow_down
Sposób mielenia keyboard_arrow_down
Ilość

34,00 zł
Kategoria

Single (kawy jednorodne)

Moc
Kwasowość
Sposób palenia

Ciemno palona

Kontynent pochodzenia

Afryka

Etiopia to kolebka kawy - to tutaj arabika rosła niegdyś w stanie dzikim,
a niezwykłe właściwości czerwonych owoców kawowca odkryto w etiopskim rejonie Kaffa. Do dziś można tu spotkać swobodnie rosnące kawowe drzewa, a napój z ich ziaren jest ciężki i winny. 

Charakterystyka kawy:

Drzewka kawy uprawia się tu na wszelkie sposoby: od dzikich drzew w lasach, prymitywnych poletek po wielkie plantacje - stąd ziarna kawy etiopskiej mają bardzo zróżnicowany smak i jakość. Na wielką różnorodność smaków mają też wpływ różne rodzaje obróbki - kawa jest obrabiana na sucho, płukana, albo suszona na słońcu nawet jeszcze na drzewach.

Najpopularniejsze rejony gdzie zakłada się uprawy to m.in. Djimmah - dzika kawa rośnie tu powyżej 1200 m .n.p.m.

33 Przedmioty

Opis

Kategoria
Single (kawy jednorodne)
Moc
4
Kwasowość
1
Sposób palenia
Ciemno palona
Kraj pochodzenia
Etiopia
Kontynent pochodzenia
Afryka