Zamówienie za więcej niż 199,00 zł - Otrzymujesz darmową dostawę
polski
polski
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

ETHIOPIA DIJMMAH

Kawowa Fabryka
0.00 (Oceny: 0 Recenzje: 0) Przejdź do sekcji Opinie

Etiopia, kolebka kawy, oferuje ziarna o winnym aromacie i intensywnym smaku. Kawa rośnie tu dziko, na małych poletkach i plantacjach, co daje różnorodność smaków i jakości. Przetwarzana na różne sposoby, kawa etiopska ma wyjątkowy, owocowy aromat dzięki niskiej kwasowości. Szczególnie ceniona jest kawa z prowincji Djimmah, znana jako "dzika kawa", uważana za jedną z najlepszych na świecie.

Przejdź do pełnego opisu
38,00 zł

Wybierz wariant produktu:

Poszczególne warianty mogą różnić się ceną

Wybierz ziarnista drobno mielona (ekspres ciśnieniowy, parzenie tradycyjne) średnio mielona (kawiarka, przelew) grubo mielona (chemex, drip)
Wybierz 250g 500g 1kg
Wybierz nie tak (+15,00 zł)
szt.
Dostępność:
dostępny na zamówienie
Czas wysyłki: 48 godzin

Kod produktu: ETH-DIJ-1-250

Cechy produktu

Kawa

Kontynent pochodzenia: Afryka
Moc smaku: ●●●●●
Sposób palenia: Ciemno palona
Kwasowość: ●○○○○

Opis

Etiopia to kolebka kawy - to tutaj arabika rosła niegdyś w stanie dzikim, a niezwykłe właściwości czerwonych owoców kawowca odkryto w etiopskim rejonie Kaffa. Do dziś można tu spotkać swobodnie rosnące kawowe drzewa, a napój z ich ziaren jest wyrazisty o winnym aromacie. Drzewka kawy uprawia się tu na wszelkie sposoby: od dzikich drzew w lasach, prymitywnych poletek, po wielkie plantacje - stąd ziarna kawy etiopskiej mają bardzo zróżnicowany smak i jakość. Na wielką różnorodność smaków mają też wpływ różne rodzaje obróbki - kawa jest obrabiana na sucho, płukana, albo suszona na słońcu nawet jeszcze na drzewach.

Pochodząca z prowincji Djimmah najbardziej charakterystyczna z etiopskich kaw rośnie w cieniu leśnych drzew, stąd nazywana jest „dziką kawą”. Choć niepozorna - okazuje się być jedną z najlepszych kaw na świecie.

Najwyższej klasy etiopska arabika charakteryzuje się intensywnym aromatem owoców i wina. Słodki owocowy aromat zawdzięcza wyjątkowo niskiej kwasowości.

Opinie

0.00
Liczba ocen: 0
Oceń i opisz