98% peruwiańskiej kawy uprawia się na terenach zalesionych przez drobnych rolników, często jako organiczna. Kawa SHB z plantacji powyżej 1350 m n.p.m. jest obrabiana na mokro i suszona na leżakach. Ma nuty cytrusowe, ciemnej czekolady i orzechów oraz zbalansowaną, cytrusową kwasowość.
Wybierz wariant produktu:
Poszczególne warianty mogą różnić się ceną
Obowiązkowe pola oznaczone są symbolem - *
Kod produktu: PER-SHB-1-250
Cechy produktu
Kawa
Opis
Aż 98% peruwiańskiej kawy uprawianych jest na terenach zalesionych, a większość gospodarstw należy do drobnych rolników, dlatego duża część peruwiańskiej kawy sprzedawana jest jako produkt organiczny.
Kawa uprawiana jest tutaj na dużych wysokościach, stąd w nazwie znajduje się skrót SHB (ang.”Strictly Hard Bean” - wyłącznie twarde ziarno). Pochodzi z plantacji położonych na wysokości ponad 1350 m n.p.m., co czyni ją wyjątkowo odporną na różne zagrożenia roślinne. Kawa po zbiorach poddawana jest obróbce metodą na mokro. Po usunięciu wierzchniej części wisienki kawowca, samo ziarno suszy się na specjalnych leżakach tak, żeby z każdej strony miało dostęp do powietrza.
Peruwiańska kawa charakteryzuje się nutami cytrusowymi z domieszką ciemnej czekolady i orzechowym posmakiem. Jest doskonale zbalansowana, o przyjemnej cytrusowej kwasowości.
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.